Авантюрин

Вие сте тук

Авантюринът е разновидност на полупрозрачен кварц или кварцит с изобилие от малки люспи на повърхността. Светлината, попадаща върху кварца се отразява от люспите и това му придава великолепен блясък. Наличието на редкия минерал фуксит придава на авантюрина неговия уникален зелен цвят. Искрящият вид на този слънчев камък е известен като "aventurescence".

Произхода на термина авантюрин е от италианската дума Aventura, която означава късмет и голямо богатство. Камъка носи късмет на всеки, който го притежава. Няма как да не се влюбите в този изключително красив полускъпоценен камък, който моментално се свързва с всичките ви положителни качества.

Какво представлява полускъпоценния камък авантюрин

Авантюринът е много търсен и ценен кварц, който може да се похвали с различни цветове, включително и блестящ зелен, наситено син, червен и други. Авантюринът принадлежи към минералния клас Халцедон. Той е микрокристална разновидност на кварца.

Авантюринът се добива на места с висока естествена енергия - Индия, дивата и необуздана джунгла на Амазонка, Русия, тучните зелени планини на Бразилия и дори в Чили. Той има форма на кварц, която често е в тъмнозелен цвят, изпъстрен със златни нюанси. Може би именно това златно, го е направило толкова търсен скъпоценен камък.

В продължение на векове авантюринът е наричан Камъкът на сърцето на амазонките. Твърди се, че това е камъкът, който пази щитовете на кралиците на амазонските войни, като се докосва до божествената женственост, свирепата сила и защитата.

Авантюринът е камък на сърдечната чакра. Помага за събуждането на чувствата на далечна любов и фантазии. Той има свойството да носи утеха и хармония. Независимо дали имате нужда от малко допълнително богатство, допълнително изобилие от любов и приятелство или просто малко повече растеж, този камък авантюрин ще ви ги донесе.

Най - често срещаните видове авантюрин

Зелен  авантюрин

Зеленият авантюрин е най-популярната версия на този прекрасен камък. Тези от вас, които искат да привлекат малко повече от енергията на камъка, то със сигурност трябва да потърсят неговата разновидност в зелено. Освен че е талисман за късмет, той има свойството да успокоява душата, да регулира енергията и да поддържа сърцето отворено и готово да приема. Може да бъде прекрасен подарък за хора, които са преживели някаква мъка.

Син авантюрин

Мекият блясък на синия авантюрин помага, за да получите духовно напътствие и да свържете интуитивно главата със сърцето. Силата на камъка се крие във възможността чрез него всеки да открие своята собствена истина. Свързан е с чакрата на гърлото и чакрата на третото око. Синият авантюрин помага за лекуване на психическа болка.

Черен авантюрин

Смята се, че този камък може да бъде символ на просперитета, да разсейва негативните емоции и да засилва лидерството. Той насърчава състраданието и постоянството.

Пясъчен авантюрин

Силата му е в подобряване на фокуса върху намеренията, проявяване на чувството за лекота и хармония. Пясъчният камък има способността да насърчава един човек да бъде себе си, както и да му подарява изобилие и просперитет.

Червен авантюрин

Червеният авантюрин е камък, който мотивира човек да предприеме физически действия, които сбъдват мечтите. Отваря потока на чи във физическото тяло, внасяйки жизнена енергия на всички нива. Той лекува и разсейва негативните мисли и вярвания. Освен това и помага човек да се отърве от усещането за летаргия и чувството на откъснатост. Той балансира и изравнява мъжката и женската енергия.

Жълт авантюрин

Жълт тип камък носи късмет и насърчава креативността и фантазията. Много често се избира от художници и писатели. Почитатели на камъка са и различни видове предприемачи, нуждаещи се от мотивация и креативност.

Лечебни свойства, духовни и емоционални ползи от притежанието на авантюрина

Преди всичко, авантюринът носи късмет. Този силно положителен камък привлича изобилието. Независимо дали става дума за първи стъпки в кариерата ви, за намиране на ново приятелство, за разцвета на красивата любов, за докосване до изгубения творчески дух или просто за намиране на изобилие, успокояващата енергия на авантюрина ще ви помогне.

Интересен факт е, че камъкът се свързва със сърдечната чакра. Причината е, че тя обикновено се представя като зелена отвън и розова отвътре, подобно на камъка. Силата на сърцето ще повлияе както върху просперитета, така и върху вътрешната увереност на човека, носещ полускъпоценния камък.

Друго значение на авантюрина е поощряването на силните лидерски качества, подпомагайки процеса на вземане на решения. Той повишава способността за устойчивост и позволява преживяването по-лесно на изпитания. Някои считат обаче, че най-голям принос и значение, носи като успокоява работния стрес и стимулира умствената яснота, креативността и състраданието. Тъй като се свързва със сърцето и с нервите, се е разпространило вярването, че балансира цялата нервна система.

На физическо ниво е известно, че камъкът насърчава здравословното функциониране на тимусната жлеза, като същевременно поддържа нервната система. Холистичните здравни специалисти вярват, че помага за балансиране на кръвното налягане и понижаване на холестерола. Ако сте имали трудности при загуба или наддаване на тегло, той ще помогне за стимулиране на здравословния ви метаболизъм.

В зависимост от неговия цвят, зелен, кафяв или друг, всеки камък авантюрин има различно значение. Например и за червеният и за зеленият се твърди, че помага при проблеми с плодовитостта.

Това е невероятен камък, който помага възстановяването след дълго боледуване. Авантюринът дава пространство да излекувате стари рани и да се откажете от прекаленото анализиране на себе си и изборите ви. В това ново пространство ще има място за любов и емпатия.

Кафяв нюанс се води, че изчиства сърдечната чакра. Помага да премахнете и блокажите, спиращи ви в една или друга област. Това ще ви дистанцира от старите проблеми с доверието и ще ви насърчи да намерите сила, пространство и смелост, да пуснете някои неща от живота ви да си отидат.

Авантюринът и неговата употреба в златните и сребърни бижута през вековете

Няма съмнение, че сребърното или красивото златно бижу с авантюрин е точно това, от което се нуждаете в живота си. Кой не иска да усъвършенства своите лидерски умения, да привлече изобилие и да получи огромна доза късмет?

Един от най-добрите начини да внесете авантюрин в ежедневието си е да го носите. Независимо дали става въпрос за прекрасна сребърна гривна със зелен авантюрин, висулка, ежедневен златен пръстен или който и да е стил бижу, което предпочитате, камъкът трябва да стои близо до кожата.

Авантюринът се използва по много начини и е изключително красив. Може да го носите поставен в златно или красиво сребърно бижу или пък да се постави в дома ви под формата на висулка. Ако носите този специален полускъпоценен камък ви препоръчваме да го поставите над сърдечната ви чакра, за да можете да извлечете най-много лечебни свойства от него. Тоест това означава, че най-добре да е под формата на колие, брошка или друга висулка. Ще изглежда елегантно и ще получите положителен поток от енергия. Това е бижуто, което дори може да ви помогне да се преборите с депресия, ако имате такава. Можете също така да го поставите в стая от къщата си, която смятате, че е застояла и има нужда от нова енергия.

Зелен авантюрин може да се комбинира добре и със злато и със сребро. И двата благородни метала ще подчертаят неговите свойства. Този камък е красив и като основен в бижуто и като допълнителен към други камъни. Едно такова бижу може да се използва за формални поводи. Например обеци с авантюрин са прекрасно допълнение към всякакви дълги официални рокли, особено в зелено.

Камъните са в състояние да преобразуват своите лечебни вибрации и свойства направо във вашите чакри. Така техните лечебни свойства попадат директно върху вас. Бижутата с авантюрин гарантират, че никога няма да се откажете, когато става въпрос за решителност. Ако търсите други камъни, които да усилят силата на вашия авантюрин, помислете за малахита. Малахитът е магически поддръжник на авантюрина, благодарение на способността му да помага на промените в живота.