Старинни златни бижута

Вие сте тук

Старинни златни бижута

От най-древни времена носим бижута и спрямо тяхната големина, тегло и красота се определя какви възможности има един човек. Старинните златни бижута са се изработвали по различни начини от тези, които носим сега. Но точно както и днешните, така и тези от древността са имали огромно значение и им се е обръщало специално внимание. Различните народи са използвали различни техники и са се фокусирали върху най-разнообразни бижута - огърлици, гривни, тиари, брошки и др. Някои дори не са били изработвани за да се носят, а само за да красят стаята с вида си - яйцата Фаберже, например.

Бижута са се носели, като символ на обвързаност - робите са носели гривни, за да покажат на кого принадлежат, сватбените халки символизират отдадеността на двама човека един към друг и църковните служители са носели скъпоценни камъни. Ако проследим еволюцията на старинните златни бижута ще научим как са се развили с времето и защо изглеждат така днес.

Старинните златни бижута на египтяните

Египет е прекрасна страна, която винаги има с какво да ви изненада. Древните египтяни са носели амулети и талисмани, които са изобразявали живота. Носели са гривни в различни цветове и с инкрустирани скъпоценни камъни на тях. Кралските бижута били изработвани от злато и сребро, тюркоаз, аметист и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Египтяните силно вярвали, че цветът отразява аспекти на личността и заради това бижуто в определн цвят е носело ясна символика. Жълтото и златното са се свързвали със слънцето и са се използвали за короните и бижутата за фараона и жреците. Златните бижута се е предполагало, че носят здраве и защита и заради това са били толкова предпочитани. А бижутата в червен цвят се е вярвало, че запазват душата.

египетски бижута

Старинните златни бижута на Бахрейн

Макар и малък остров, разположен край бреговете на Саудитска Арабия, на него са открили бижута на 4000 години. Населението е било с висок стандарт на живот и са използвали бронз и злато. Археолозите откриват златни обеци и бижута направени от перли, за които се вярва, че са на близо 4000 години.

Гърците и техните старинни бижута

Още през 1200 г. пр. н. е. гръцките бижута били скъпо изработвани и най-разнообразни. Целта им е била да отразяват просперитета на обществото. Отначало гърците копирали източни мотиви, но по-късно разработили свой собствен стил, следвайки своята вяра и символи. Гръцките бижута включват златни корони, златни обеци, гривни, пръстени, фиби за коса, колиета и брошки. Много известни са били колиетата с висящи миниатюрни вазички. Някои модели са имали повече от 50 такива златни висулки.

Римските златни бижута

Техните старинни златни бижута са много близки, като модели и изработка до днешните. По времето на римляните вече са били открити почти всички скъпоценни камъни, които се използват и днес в бижутерията. Интересни са фибите за коса, които дамите са използвали и за самозащита. Заради това е било важно фибите да са колкото се може по-дълги. Римляните са носели златни гривни не само на китките си, ами и на горната част на ръцете си. Част от популярните бижута били и колиетата, изработени от златни монети.

Старинни златни бижута в България

Най-старите открити бижута са намерени в България, близо до Варна. Варненският некропол се състои от около 3000 артикула, като не всички от тях са златни бижута, има и керамични и медни предмети за бита. Интересното при тези златни бижута е, че чистотата на златния метал е 23, 5 карата, което е съвсем близо до абсолютният максимум - 24 карата. Да се добие злато с този карат и след това да се изработят бижута от него е била много трудна задача. Според учени, това находище с антични бижута и некропол е от 4600 до 4200 г.пр.Хр. - най-старото намирано някога. До самият некропол са открити и още три гроба, които се вярва, че са от 5000 г.пр. Хр.

Руските старинни бижута

Руснаците са използвали злато, сребро, бронз и мед, за да изработват най-разнообразни бижута. Използвали са даже и скъпоценни камъни, с които доукрасяват накитите. Типични старинни златни бижута са тези, които имат усукани една около друга златни нишки и пригодени за гривна или колие. Емайлирането и гравирането също се срещат доста често при руските старинни златни бижута. Благодарение на тези двете техники, можете да видите цели истории разказани по бижутата, както и най-детайлно изобразени ритуали, животни или хора.

По някои от най-древните руски накити, може да се видят и следи от скандинавската култура. За съжаление, учените още не знаят дали това показва, че тези бижута са дошли от там или просто майсторите бижутери са се повлияли от Северна Европа.