Символика в Бижутата

Вие сте тук

Когато си сложим бижута, най-често се замисляме за това как ни стоят или какво говорят за нашия личен стил. Някои бижута носят сантиментална стойност, докато други просто се използват като красив аксесоар. Все пак смисълът зад едно бижу, освен личен, зависи и от изработката, материала и дори страната на произход.

В следващата статия ще научите повече за символиката на бижутата в различните страни по света.

Ролята на бижутата

В различните култури по света, бижутата са имали разнообразни роли в различните етапи от историята. Най-ранните бижута са били изработвани от материали, които хората са намирали случайно, като  различни черупки от миди, дърво, камъни или пера. Често тези бижута са били символ на религиозни вярвания. Все пак, през вековете бижутата са придобили разнородни роли и значения. Ето някои от тях:

 • Валута: В различни периоди в историята, бижутата са използвани, като вид „валута“, с която хората са си разменяли стока;
 • Инвестиция: Ценните бижута носят сигурност на собствениците си, като инвестиция, която може да им донесе сигурност в бъдеще;
 • Символ на статут: Най-често бижутата биват и знак за статута на човек, както днес, така и в историята. Хората с по-висок статут носят бижута, които са по-ценни;
 • Религия: Много бижута имат религиозна цел. Те могат да представят различни постижения или позиция в религиозната общност. Бижутата често са част от отбелязването на религиозни събития, като първото причастие в Католицизма, например;
 • Функционалност: В историята, бижутата са носели и практическа роля. Брошките, например, са използвани, за да поддържат цялостта на дрехите;
 • Моден акцент: Много хора използват бижутата най-вече за моден акцент, като избират аксесоари, които най-много подхождат на облеклото им;
 • Във връзки: Друга популярна роля на бижутата е да бъдат знак за връзката между хората. Такива са брачните халки или годежните пръстени;
 • Талисмани: Много хора използват различни украшения и бижута, които имат ролята на талисмани, които носят късмет на човекът, който ги носи.

Значение на Тюркоаза

Тюркоазът носи голямо позитивно послание, традиционно символизиращо богатство и изобилие. Тюркоазът се използва по цял свят и за различните култури има различно значение. Индианците от племето Навахо, например, смятат че тюркоазът представлява щастие и връзка с природния свят. За древните перси пък, тюркоазът е представлявал небето. За древните гърци, тюркоазът означавал чистота и невинност. В днешно време, тюркоазът все още е един от най-използваните камъни в бижутерията както за своята красота, така и заради своята символика. Някои хора днес смятат, че камъкът може да пречисти душата на човек и да донесе емоционално здраве.

значение на мънистата жена с колие от мъниста

Значение на мънистата

Мънистата също са едни от най-разпространени материали за бижута и носят голямо значение в редица култури. В Африка бижутата от мъниста са се използвали хиляди години и имат много голямо значение за различните култури на континента. Бижутата от мъниста са се използвали като отличителен белег за различните племена, а някои хора са ги използвали като вид валута при размяна на стоки, както и при религиозни церемонии.

За гърците пък, мънистата са използвани при молитви. А при древните египтяни, всеки вид бижу изработено от мъниста носели различна символика. Обикновено египетските бижута били изработвани от няколко нанизани с мъниста верижки, които образували едно цяло и широко бижу. Тези украшения са били носени най-вече от свещеници, жрици, танцьори и фараони. В някои случаи на смелите войници били давани парчета от мъниста, подобни на яки. 

значение на среброто бижу от сребро

Значение на среброто

Среброто е един от най-разпространените материали за бижута в света. И тъй като има поверие, че през високосна година се носи сребро, през 2020 г. е повече от подходящо да си вземете някое сребърно украшение. Обяснението на това поверие идва от идеята, че среброто символизира луната. По време на три години тялото ни събира енергия, която на четвъртата и високосна година ние трябва да пречистим енергията си и да започнем новия цикъл пречистени. Среброто има и друга символика, като например чистота, сила и невинност.

златни синджири поставени на маса

Значение на златото

За разлика от среброто, което символизира луната, златото е символ на слънцето, заради жълтия си, бляскав оттенък. Той е един от най-ценените материали и представлява идеята за перфектност. Освен това е и символ на вечността. В християнския символизъм, златото означава добродетел и често е използвано, за да се изобрази божествената любов. Други символи на златото са виталност, живот, здраве и светлина.  

Символика на отделните елементи от бижуто

Значението на дървото

Дървото е често срещан символ в бижутата продавани днес. Популярен символ е т.нар. дървото на живота, което представлява връзката между небето, земята и подземния свят. Често то е изобразявано с извити клони и видими корени. Все пак при различните култури дървото на живота може да означава различни неща:

Едно от тези значения е свързано с християнството. Дърво изобразено върху бижу може да означава и ябълковото дърво в райската градина. Затова в някои случаи бижутата с дърво могат да символизират вярата на човека, който носи бижуто.

В Норвегия пък, дървото може да символизира домът на боговете. Пражителите на Норвегия, както и много други култури по света, включително маите и шумерите, вярвали че боговете живеят в дърветата. Затова и дървото представлява важен символ за тези култури.

Живот или смърт: В някои случаи дървото може да представлява идеята за живота или смъртта и прераждането. Този символ идва от представата за цикъл в живота на едно дърво - със загубата на листа през зимата и новия растеж през пролетта.

Настояще: Друг символ на дървото е този на настоящето, идващ от образа на корените на дървото - напомнящ, че дървото живее тук и сега.

Растеж: Точно както дървото расте непрестанно и се променя с течение на времето, така и хората го правят. Затова дървото служи като символ за непрестанното развитие на човека , както и за солидна снова, от която той да продължи да се развива.

Семейство: Може би един от най - разпространените символи на дървото е това на традиционното семейство. Едно бижу с висулка дърво може да символизира здравината на семейството и неговите дълбоки корени.

Други символи в бижутата

Разбира се в бижутата се използват много различни символи. Ето някои от тях:

 • Котви: Изображенията на котвите често представляват надежда.
 • Кръстове: Кръстовете често се появяват върху всички видове бижута като знак на християнската вяра. Хората носят кръстове, за да заявят вярата си.
 • Стрели: Смята се, че стрелата представлява любов. Стрелките служат и за напомняне, за да имате сили и смелост да продължите напред. Те понякога представляват защита.
 • Гълъби: Гълъбът върху парче бижута може да предаде религиозно послание, представляващо Светия Дух. За някои гълъбът представлява мир, любов или вярност.
 • Фигура 8: Символът на фигура 8 често представлява вечността, особено когато е обърнат хоризонтално.
 • Змия: навити змии бижута представляват вечността, особено в бижута от Викторианската епоха. Уроборос е подобен дизайн, представящ змия в кръгла форма с опашка в устата си, представляващ също вечност.
 • Скарабей: скарабеят е древноегипетски символ, представляващ обновление и прераждане.
 • Подкова: Точно като подковите във вашия декор вкъщи, подкова бижу символизира късмет.
 • Ключът е символ на властта или силата да отключите нещо. Той често е представител на ключа към сърцето, който се със свързва символа с любовта. По същия начин, ключалката представлява защита на сърцето, така че често представлява не само любовта, но и сигурност в нея.
 • Дракон: Драконът е важен символ в китайския дизайн на бижута. Той представлява сила и сила. Смята се, че драконът осигурява защита и просперитет.
 • Прилепи: Прилепите носят послание за късмет, щастие и дълголетие.
 • Пеперуда: Пеперудата символизира красота, елегантност и радост. Често символизира и дълъг живот.
 • Зло око: Злите очи са част от бижутата от древни времена. Твърди се, че предпазват носителя от хора, които искат да му навредят.