Причини да обичате сребърните бижута (и няколко съвета как да ги поддържате)

Вие сте тук

сребърни обеци с камъни

Кой не обича бижутата? Повечето жени не просто ги обичат, те ги обожават. Със сигурност не можем да носим всички бижута, които притежаваме всеки ден, но любовта ни към всеки един пръстен или сребърен чифт обеци не изчезва, дори и да не сме ги слагали отдавна. Среброто определено е един от благородните метали, които са лесни за обработка, достъпни като цена и изключително атрактивни за носене.

Знаете ли защо, благородните метали се наричат „благородни“? Заради устойчивостта им на корозия и окисляване. Когато обаче помислите за среброто няма как да не се сетите, че то се окислява. Когато на среброто му повлияе сероводорода или озона от въздуха, то си променя цвета. Същото се случва и когато, потопите сребро в солена вода. Тоест, не е добра идея, да плувате със сребърните ви бижута. Само можете да си представите какво им е на археолозите, които трябва да вадят сребърни съкровища от потънали кораби.

От друга страна пък, среброто е много малко вероятно да предизвика тежка алергична реакция. Ако вие сте сред хората, които някога са имали алергия срещу сребро, съветваме ви да избягвате и металите мед и никел. Много голяма е вероятността към тях също да имате алергия. В сребърните бижута често има примеси на мед, така че правейки алергия към сребро е възможно дори изобщо да не е точно към сребро. Съответно, хората като реагират срещу мед остават с впечатлението, че е към среброто.

Общи съвети за поддържане на сребърните ви бижута

Като цяло, за да поддържате всякакви бижута в най-доброто им състояние, винаги трябва да ги поставяте в кутия за бижута, веднага след като ги свалите. При чистене е най-добре да ги премиете с топла сапунена вода и да попиете с мека кърпа. Сребърните бижута ще потъмнеят, ако ги държите на открито място. Не трябва и да ги търкате с абразив, паста за зъби, сода или нещо подобно.

Какво да правите, за да запазите сребърното бижу лъскаво?

Какво можете да направите, за да запазите лъскавината на бижутата ви? Като за начало, можете да ги носите. Телата ни през цялото време секретират масла, които служат за защита на бижуто. Така накитите остават в по-добра форма, ако бъдат носени, а не прибрани в някой шкаф. Ако обаче имате парфюм или крем за тяло, те могат на навредят на покритието на сребърното ви бижу, така че имайте и това в предвид.

Съвет от нас е да съхранявате сребърните си бижута в пластмасов, добре затворен плик, като се опитате да не допускате много въздух при затварянето му. Ако пък не искате да слагате всяко бижу в пликче, тогава пробвайте да сложите парче тебешир из между накитите ви. Това е стар трик, като идеята е тебеширът да абсорбира влагата и да не позволи на сребърните ви бижута да потъмнеят.

сребърни обеци

Как да почиствате сребърни бижута

Ако среброто ви започне да се оцветява, почистете го възможно най-бързо, колкото по-бързо го полирате, толкова по-лесно е да се премахнат петната. Има специални лакове за полиране на сребро, които можете да използвате за да си поддържате бижутата. Можете да занесете накитите си и на специалисти и те да ги почистят вместо вас.

В никакъв случай не се изкушавайте да използвате сода или паста за зъби, защото са абразивни продукти и ще навредят повърхността на бижуто ви.

Още един съвет от нас е да избягвате да носите бижутата си вкъщи, докато вършите домакинска работа. Така можете да ги замърсите или счупите. Ако се отнасяте с внимание и грижа към вашите сребърни бижута, те ще ви се отблагодаряват многократно дълги години напред.