Предимствата за здравето от носенето на сребърни бижута

Вие сте тук

сребърно колие с безкрайност

От древни времена хората се стремят да открият лечебните свойства на скъпоценните камъни, минералите и металите. Едно просто търсене в Google ще ви доведе до безброй резултати за ползите за здравето при носенето на сребро, злато или други благородни метали. Някои бижута се създават именно за да предпазват от опасности, лоши очи и други мистични заплахи. Вярва се, че благородните метали и скъпоценните камъни имат лечебни свойства. Ако се замислим за кралските особи през вековете, ще открием, че няма крал или кралица, които да не са носили златни и сребърни бижута, отрупани със скъпоценни камъни. Едната причина със сигурност се крие зад това, че тези бижута показват богатство и власт, но другата е символичната защита от болести и зло.

Какви обаче са наистина ползите за здравето при носенето на бижута? Решихме да ви разкажеш малко повече за лечебните свойства на среброто и за ясно изразените ползи, които то носи на тялото ни. Определено среброто, като благороден метал има предимства, като ниска цена, добър външен вид и др. Не е тайна обаче, че предимствата му се простират и отвъд достъпността и естетиката.

Защо да изберете сребърно бижу?

Като метал, среброто носи значителни ползи за здравето, които се познават и използват в културите от векове. Среброто е мощен антимикробен агент, борещ се с инфекции и вируси. Помага и при зарастването на рани.

Среброто също помага и при вътрешно регулиране на топлината на тялото. Мнозина твърдят, че са по-балансирани в настроенията си след като са носили известно време сребърни бижута. Според специалисти, среброто дори може да повиши имунитета.

Среброто има дълга история, като антибиотик и средство за стерилизация. Много жени и мъже носят сребърни бижута, за да се предпазят от инфекция, симптоми на настинка или грип, както и всякакви други вируси и бактерии. Това е и причината, толкова много медицински инструменти да са изработени именно от сребро.

Според специалисти в тази област, среброто поддържа и кръвоносните ни съдове еластични. Това свойство му позволява да играе роля при формирането и заздравяването на костите и при поддържането и възстановяването на кожата. И накрая, среброто има пряко осезаема полза, като ни помага да избягваме потенциално токсични вещества - реагира и променя цвета си, когато се докосне до химикали, които са известни токсини.

Съвет: Ако сребърните ви бижута станат сини, когато ги носите твърде дълго, примерно сребърната гривна, която не сваляте никога, това може да показва наличието на повишени нива на натрий в тялото ви. Това означава, че може би е добре да понамалите солта и солените храни. 

Има хора, които носят маски за сън със сребро, за да подобрят качеството на съня си. Съществуват дори сребърни ръкавици, които са предназначени за носене, докато човек е на клавиатурата на компютъра си. Целта им е да прекъснат прехвърлянето на електронни сигнали от техниката към тялото.

Модни дизайнери дори изследват методите на влагане на сребро в дрехите, за да може хората да се възползват максимално от ползите на този благороден метал.

сребърно колие с цирконий

Какво казва науката за среброто и сребърните бижута? Някои ползи при артрит

Среброто, както и всички други метали, има електрически свойства на проводимост, както и термални такива. Сребърните йони са положително заредени и създават поле, което отразява електромагнитното излъчване далеч от тялото. Това стимулира естествената проводимост на тялото и подобрява кръвообращението, баланса на телесната температура и общото благосъстояние. Положително заредените сребърни йони също се свързват и с отрицателно заредените кислородни в бактериите и заради това, среброто може да се бори срещу вредните инфекции и болести. Изследователи от университета в Саутхемптън са доказали, че носенето на специфичен вид сребърен пръстен може да помогне за облекчаване на някои симптоми на артрит при ръцете. Резултатите от това проучване разкриват, че носенето на тези специално проектирани сребърни бижута помага за намаляване на болката, която при артрита е сериозен проблем. Освен това предотвратява и хиперекстензия в ставите на пръстите. Носенето на тези сребърни бижута спомага за възстановяването на стабилността и обхвата на движение при възпалените стави.

Тревожността и сребърните бижута

Тревожността и депресията безспорно днес не са рядкост. Еволюционно има много обяснения защо човечеството е стигнало до тях, както и много методи за справяне - йога, медитация, фокусиране и изобщо всякакви техники за успокоение. Според специалисти, някои видове бижута могат да се носят, за да се предотврати безпокойството, тревожността и депресията. Пример за такова бижу са плоските пръстени, които се въртят лесно. Възможно е дори, този сребърен пръстен да е изработен от един основен широк пръстен и върху него да има тесен втори пръстен,  който да се завърта лесно. По този начин, когато човек е под напрежение, това повтарящо се движение на въртене може да го успокои.

Освен сребърен въртящ се пръстен, можете да включите в този списък и сребърните гривни и колиета, които имат някаква въртяща се част. Сребърните бижута са красиви и елегантни, така че носенето им, освен за справяне с тревожността е и стилно допълнение към външния вид на човека.

Сребърните бижута и алергиите

За съжаление, има хора, които са алергични към среброто. При тях, среброто може да причини зачервяване на кожата, сърбеж и дори обрив, там където се е докосвало до нея. Ако имате алергия към сребро е най-добре да се насочите към бижута от друг благороден метал, примерно златни бижута или такива, изработени от платина.