Почистване на сребърни бижута у дома

Вие сте тук

Почистване на сребърни бижута

Сребърните бижута са широко разпространен вид украшения и сред мъжете и сред жените. Трудно някой не би се влюбил в металният блясък и изтънчеността на сребърните гривни, колиета и пръстени. Много от нас обаче, колкото и да обичат бижутата си ги оставят да потъмнеят и не им осигуряват нужната поддръжка. А е факт, че среброто иска грижа, която да му позволи да показва блясъка си по-дълго време. Когато кислород или сяра си взаимодействат със сребро, то потъмнява и започва да изглежда старо, изцапано и не достатъчно атрактивно. Никой не иска да носи бижу, което изглежда мръсно и не си изпълнява задачата да краси външния вид на притежателя си.

За огромно щастие, обаче да се изчисти този горен слой, резултат от въздействието на въздуха, не е трудна задача. Всичко, което е нужно, е да знаете какво точно представлява метала сребро и как се чисти.

Заради това, тук сме описали няколко лесни начина за почистване на сребърни бижута, за да можете отново да ги носите с гордост.

Днес има два вида сребро, които са по-популярни за изработване на аксесоари. Всички бижута задължително имат печат с това от каква проба материал са изработени. Сребърни бижута с проба 950 са по-меки и потъмняват по - трудно. Най - разпространената проба е 925 или по-точно с 92,5% чистота. Пробата на този метал, определя колко ковък е и колко процента чист материал има в него. Когато ви се налага да почистите изделия с проба 950 трябва да го направите с допълнително внимание. Освен това някой майстори на бижута използват окисляването на среброто, като похват да създадат патинирани акценти върху самото бижу. Преди да започнете да чистите такова, трябва да прецените, дали случаят не е точно такъв и да развалите исканият ефект.

Преди обаче да стигнем до различните методи за почистване на сребърни колиета и сребърни гривни ще обърнем внимание първо на това, как изобщо да се грижим за тях. Навременната грижа за сребърните бижута, определя честотата на нуждата им от чистене, тоест колкото по-добре се грижим за сребърната ни гривна, толкова по-рядко ще се налага да измисляме начини как да я почистваме.  Избягването на химикали за домашна употреба, хлорирана вода и изобщо всичко, което може да съдържа сяра е задължително, като майонезата, яйцата, горчица, лук и латекс. Те ще причинят бързо потъмняване на повърхността, именно заради това и основният ни съвет е, да смъквате всички сребърни аксесоари, преди да се захванете с домакинска работа. Слънчевата светлина също влияе неблагоприятно и не е препоръчително да излагате на слънце и солена вода сребърните ви украшения. Всички видове козметика, дезодоранти и спрейове за коса и тяло също трябва да стоят далеко от среброто.

Съхраняването на бижутата е изключително деликатна тема. Предвид това, че металът потъмнява в досег с въздуха, се препоръчва да го държите в максимално затворена опаковка и то снабдена с ленти, които предпазват от потъмняване. Друго важно условие е, да не се използва една опаковка за няколко сребърни гривни, защото може да се надраскат една друга. Среброто е сравнително деликатен метал и всяко по-грубо действие може да повлияе на целостта му. Ако ви е невъзможно да използвате найлонови опаковки, тогава трябва да сте сигурни, че там, където ще съхранявате изделията има ниска влажност. Малко популярен трик е да добавите парче тебешир, активен въглен или пък силикагел към това място, за да попречат на бързото окисляване.

Полирането е най-лесният метод и най-често препоръчваният, за да поддържате сребърните бижута в добро състояние.

Изключително подходящо е за не особено силно окислени предмети. Освен това, така може лесно да се избегнат участъците, където сребърното бижу е потъмнено нарочно. Среброто е метал, който се драска изключително лесно заради това повечето специалисти препоръчват да се полира с микрофибърна кърпа или такава направена от мек вълнен плат. Не са подходящи хартиените кърпи и тези, които имат такива тъкани, защото в тях има нишки, които ще го надраскат. Подходящо е да използвате паста за почистване на сребърни бижута от категорията ни за специализирани препарати , за да имате по - добър ефект.
Самото полиране трябва да е в посока напред-назад, а не с кръгови движения. Освен това, частта от кърпичката с която се полира, трябва да се променя на равни интервали, за да надраскате гривната. Много трябва да се внимава с посребрените бижута, защото полирайки може да  премахне посребряването и състоянието на изделието да се влоши, вместо да се подобри.

Специална грижа трябва да се полага и за изделията, които са много стари, чупливи или много ценни, нашият съвет за тези сребърни бижута е да ги занесете на професионалист, който да ги почисти.

Препаратите за почистване на сребро в търговската мрежа имат някои недостатъци.

Изпаренията от почистването на сребърните бижута може да са изключително отровни и да не навредят на здравето на човек, ако не вземе мерки. Освен това отпадъчният материал не трябва да се изхвърля за да не замърси природата и водите. Като допълнителна вреда, препаратите от търговската мрежа могат да нарушат целостта на покритието и да премахнат най-горния слой на сребърното бижу.

Има доста съставки, с които можете да изчистите сребърната ви гривна или колие, ако само полирането не е достатъчно. Повечето от тях, можете да ги намерите в собствената ви кухня и килер.

Много често обаче един метод, който е подходящ за един тип сребърно бижу, не е подходящ за друг тип. Методите за почистване на сребърни гривни и колиета са различни, ако по тях има камъни, перли или други орнаменти.

Важно условие е, какъвто и препарат или разтвор да се използва, веднага след това да се изплакне цялото сребърно украшение с вода и то обилно. След като се оцеди изделието е хубаво, да се забърше с микрофибърна кърпа, за да не остават петна от влага.

Разтвор от сапун и вода - по-силно, като действие от полирането. Това трябва да е първият метод, който пробвате за изчистване на наслагвания от окисляване. Важно е да подберете сапун, който без амоняк и без фосфати, за да избегнете риска от увреждане. Ако сребърното бижу е с камъни, не го накисвайте твърде дълго.

Ако сребърното колие е с орнаменти или някакъв вид плетеница, като тези в колекцията ни сребърни колиета, за по-доброто му почистване можете да използвате четка с мек косъм. Така по-лесно ще достигнете до деликатните места. Обърнете особено внимание четката да не е с твърд косъм, защото в противен случай ще надраскате бижуто. След това задължително трябва да изплакнете и да подсушите добре.

Ако сребърните ви бижута са много почернели, ви съветваме да ги занесете на специалист или да използвате специализирани разтвори за почистване.