Обеците - кратка история на тези прекрасни бижута

Вие сте тук

златни обеци

Знаете ли, че обиците някога са били мъжко бижу? Ако се замислите е изключително странно, да си пробиваме дупки на ушите, за да може в тях да поставим благороден метал, като украшение. На кого му е хрумнала тази идея за първи път и как така е станало толкова популярно бижу? Нека да видим.

Историята на обеците

Обеци се носят повече от 7000 години и произхождат от древна Азия или поне, това е едната теория. Египтяните някога са носели обеци, за да означават факта, че са заможни или от по-висок клас. В древен Рим обаче обеците са се носели само от роби, а в древна Гърция от леките жени.

През 13 век католическата църква забранява пробиването на уши в съответствие с догмата, заявявайки, че хората не могат да променят телата си, създадени по Божия образ. Но както всяко едно нещо в природата, така и обеците не изчезват, а започват да се носят от крадците, пиратите и нисшата класа.

В самото начало сигурно е имало някой артистичен човек, който е решил, че има нужда от красота и е съчетал няколко миди или кости в някаква форма. След това, най-вероятно жена му ги е взела и се е закичила с тях, опитала се е да си ги закрепи на ухото си и така 7000 години по-късно и ние имаме чифтове обеци на тоалетките си, само че вече не са от кости и мидички.

висящи обеци

За съжаление, горния абзац е по-скоро плод на въображението ни, отколкото на реални факти. Истината е, че няма оставени никакви рисунки или доказателства кой е бил първият човек, на когото му е хрумнало да си сложи обеца. Това, което знаем, е, че обеците и пиърсингът са невероятно древни. Дори в Библията има откъс, където израялтяните са помолени да си махнат златните обеци, което си е доказателство, че по това време вече са се носели такива.

Интересно е, че първоначално, обеците са били носени предимно от мъже. Археологическите доказателства под формата на стенни резби показват, че персийските мъже са носили обеци в град Персеполис. Най-вероятно така са показвали богатството си.

Древните египтяни също носели обеци. Британският музей разполага със златни обеци от Египет, датиращи от 19-та династия (1200 - 1186 г. пр. Н. Е.). Има надгробни картини, които показват мъже и жени, носещи обеци по време на ерата на Новото царство (1550 - 1070 пр. Н. Е.). Някои археолози обаче предполагат, че обеци може да са били носени предимно от децата, съдейки по това, че често откриват чифтове от украшенията в гробниците на детски царе.

По време на Ренесанса, обеците са имали периоди, в които са били много модерни и такива, в които изобщо не са се носили. Понякога придворните са ги носели като символ на богатство. В други случаи обеците са били символ на пошлост и ниша класа.

Както вече споменахме, моряците носели златни обеци въпреки че църквата не одобрявала. Идеята била, че ако морякът се удави в открито море и след това тялото му бъде изхвърлено на брега, обецата на него ще послужи за плащане за разходите по християнско погребение. Този обичай малко напомня на обичая, да се слага златна монета под езика на починалия, за да плати на лодкаря.

Модерните времена

През XVII, XVIII и XIX век обеците ту са на мода, ту не са. Спрямо променящите се дамски стилове на обличане, се променя и популярността на тези прекрасни украшения за уши. Например през XVIII век жените носели големи шапки, които покривали ушите им. Така нямало смисъл да слагат обеци. Когато обаче започват да носят косата си прибрана, тогава обеците се завръщат с пълна сила. Малко по-късно, Викторианската епоха настъпва и всяко пробиване на тялото, пък дори било то и на ушите, остава на заден план, като нещо, което не трябва да се прави.

Съвременното пробиване на уши се утвърждава през 50-те години на 20 век. Естествено, не е навлязло изведнъж като мода, а му е трябвало време. Днес обаче почти всички носят обеци и те не са символ на лошо поведение, а на добър вкус.