Най-честите грешки, които допускате с бижутата

Вие сте тук

Златни гривни

Всички обичаме бижутата и носим поне едно на ден. Знаем ли обаче как да се грижим за тях, как да ги подбираме и от какво те имат нужда, за да са в най-доброто си състояние дълго време? Нека да видим кои са най-често допусканите грешки, когато става въпрос за бижута. Нека да започваме.

Не познавате материала, от който е направено бижуто

Когато купувате бижу, трябва да сте наясно от какво е изработено. Ако не е обозначен материалът, задължително питайте. Ако дадено колие ви се струва изработено от бяло злато, то може всъщност да е сребро или пък платина. Възможно е дори да не е изработено от благороден метал, а да е имитация. Отчасти можете да се ориентирате по цената - ако бижуто е евтино, вероятността да е изработено от сребро или злато е нулева. Благородните метали се добиват трудно и пазарната им цена е висока, следователно всички златни и сребърни бижута са с висока цена. Възможно е обаче едно бижу, което е имитация също да е с висока цена, заради бранда му или пък модела.

Неблагородните метали се амортизират по-бързо и могат да си загубят цвета и формата. Може да предизвикат алергия или да ви оцветят кожата, докато ги носите. Това най-често се случва при гривните и колиетата. Също така, ако бижуто е инкрустирано със скъпоценни камъни, трябва да знаете какви са. Най-малкото, за да сте наясно за какво плащате.

Носите едни и същи бижута всеки ден

Всички знаем колко лесно е да свикнем с даден навик. Според правилото на Парето, 80% от времето носим 20% от дрехите и бижутата си. Когато обаче носите едни и същи бижута, те се замърсяват по-лесно и повече. Може дори да предизвикате инфекция. Най-добре е на 2-3 дни да ги почиствате с топла вода и сапун.

Втората причина да носите разнообразни бижута е, че може би стилът ви няма да е достатъчно атрактивен. Малко промени от време на време не вредят на никого. Разгледайте нашите атрактивни златни бижута, ако ви е нужно осъвременяване. Когато сезоните се сменят, е чудесно време да експериментирате пред огледалото с различни тоалети и аксесоари. Бъдете възможно най-креативни с комбинациите, живеем във времена, в които няма табута в стилово отношение.

Плувате или се къпете без да сваляте бижутата си

Най-лесно се губят дребни на размер бижута, ако се къпете с тях. Освен това душ геловете, маслата и другата козметика могат да развалят качеството на бижутата ви с течение на времето. Перлите и опалите изобщо пък не трябва да ги мокрите, защото се повреждат много бързо. Водата в басейните е с хлор, който също не влияе добре на цветовете на бижутата, така че трябва винаги да ги сваляте предварително. Що се отнася до солената морска вода, тя може да наруши дори диаманти, както и да разяжда споени части в металните бижута.

Не съхранявате правилно бижутата си

Избягвайте да съхранявате бижутата си на място, където влажността е висока. Да държите гривни, обеци или колиета в банята е абсолютно непрепоръчително, дори и да са прибрани в шкаф. Сребърните обеци и гривни ще потъмнеят много бързо от окисляването, когато влагата във въздуха е повече от необходимото.

Също така трябва да съхранявате скъпоценните си бижута далеч от вятър и отворени пространства. Първата причина е, че ще станат прашни и ако имат малки отвори, ще ви е много трудно да ги почиствате. Втората е, че среброто ще потъмнее. Отделно от това, някои метали може да са по-меки от други и да се надраскат или огънат лесно. Препоръчваме ви да съхранявате вашите бижута в специална кутия за бижута, където всяко бижу си има място. Това ще ограничи излагането им и ще ги запази в добра форма.

Оставяте колиетата си разкопчани

Това е едно от златните правила, които винаги трябва да спазвате. Като смъкнете верижка или колие, след това трябва да го закопчаете, за да не се заплете. Ако пък не се заплитат верижките, то няма да се скъсат бързо.

Различни бижута