Най-значимите български съкровища и тяхната история

Куп с бижута

България е известна със своите златни съкровища. Нашите археолози доста често откриват антични златни накити или посуда оставени от прадедите ни. Макар не всички реликви да са с висока стойност, много от тях имат огромно значение, като антики. Решихме да намерим кои са най-важните за страната ни съкровища и да ви разкажем повече за тях. Сигурни сме, че ще ви бъде интересно да прочетете какви неща са се изработвали от благородни метали и как са се съхранили през годините.

Варненски некропол

Варненското съкровище е открито през 1972 г. покрай гр. Варна и съдържа над 3,000 златни артефакта. Общото тегло на златото е 6.5 килограма. Всичките накити са намерени в гробове и всичките са изработени от чисто злато. За най-стара се счита една златна гривна, която също е намерена в гроб, но извън гробището. Историята гласи, че млад мъж се натъква на няколко артефакта и малко след това родителите му се свързват с управителя на музея в града. След подробен оглед и много тестове става ясно, че варненското съкровище всъщност има световно значение и е най-старото златно съкровище откривано някога. Според учени датира от V - VI век преди Христа и днес може да се види във Археологическия музей във Варна.

Вълчитрънското съкровище

Това не е най-старото, а най-голямото златно съкровище намирано някога в България. Открито е още през 1925 г., като тежи над 12 кг. То не е съставено от накити, а от съдове, използвани за религиозни цели. Съкровището е тракийско и се счита че е от бронзовата епоха - XVI - XII век пр.н.е. Ако искате да го видите, днес то се намира на две места - негова имитация в Археологическия музей в Плевен и оригиналът в Археологическия музей в София.

Панагюрското златно съкровище

Макар предните две съкровища, да са най-голямото и най-старото, то съвсем друго е най-известното в България - Панагюрското златно съкровище. То също е открито случайно, от трима братя, които копаят глина. Според специалистите това съкровище е от IV - III век пр.н.е. и се състои от 6 кг. злато претворено в съдове. Специалистите не са сигурни дали са се използвали за религиозни ритуали или за празненства. Всичките съдове изобразяват животни, като се приема, че това е нормално за тези векове. Не се знае кой е бил притежател на тези съдове.

съкровище в ковчеже

Дъбенското съкровище

Тези златни накити имат наистина интересна история. Съвсем неотдавна, през 2004 г. двама археолози виждат жена, която носи на врата си златна огърлица. На тях им прави впечатление изработката и разбират, че всъщност златното бижу е намерено от съпруга ѝ. Нито тя, нито мъжа ѝ подозират, че огърлицата е част от златно съкровище. Археолозите разкопават там, където мъжът им показва и откриват 21 000 златни елемента. Него можете да го видите в Националния исторически музей, като се предполага, че златните бижута и останалите елементи са от 2500 - 2000 г.пр.н.е. Сред златните бижута има още огърлици, гривни и дори кинжал с заравнен връх и изработен от злато и платина.

Перешчепинското съкровище

Повечето открити съкровища са намирани случайно. Интересна е историята на това голямо златно съкровище, открито в днешна Украйна. Намира го малко дете, което е пасяло добитък през далечната 1912 г. Това съкровище се състои от над 25 кг. златни бижута и съдове, както и над 50 кг. сребро. Всяко открито съкровище носи мистерии, чие е било и за какво се е използвало. Това обаче носи и още една - в него има златни пръстени, които имат надписи на гръцки. Чак 70 години след откриването му, един немски изследовател успява да преведе надписите. Според него, два пръстена са били собственост на хан Кубрат, а трети - на Органа. Той е вуйчо на Кубрат. Макар и открито в Украйна става ясно, че съкровището всъщност е българско и мястото където е било открито най-вероятно е бил гроба на хан Кубрат. За да разгледате обаче съкровището трябва да попътувате, защото е изложено в Санкт Петербург.

Преславското съкровище - едно от най-красивите

Това съкровище се отличава с уникално красивата си изработка. Всички златни бижута в него са с художествена стойност и показват колко добри майстори бижутери е имало по онова време. Всъщност според специалисти това съкровище е от X век. Бижутата са изработени с различни техники, като освен тях в съкровището има и копчета, лъжици и монети. Именно по вида на монетите археолозите са определили периода му на изработка.

Какво обединява всички съкровища, за които ви разказахме?

Всички те са открити случайно и са големи колекции от бижута и съдове, изработени от злато и сребро. Били са символ на могъщество, власт и богатство. Някои от тях са погребани заедно със собствениците им, а други и до ден днешен не се знае чие притежание са. При всяко положение българските земи са богати на съкровища и на майстори златари, които знаят как да изработят красиви златни бижута.  Така е било в миналото, така е и сега.