Може ли едно бижу да не бъде подходящо за офиса и защо?

Вие сте тук

голямо колие

Напълно възможно е не всяко бижу, което притежавате, да може да го сложите в работна обстановка. Какви са причините едни бижута да са много подходящи за носене в офиса, а други да са по-малко подходящи? Нека да видим подробно до какви изводи стигнахме, когато разгледахме в дълбочина тази тема.

Може едно бижу да застрашава здравето ви

Самото бижу по себе си не е възможно да застраши нечие здраве. Ако обаче, човек работи в обстановка, в която могат да се случат инциденти, тогава бижуто може да се превърне в предпоставка за такива. От гледна точка на работодателите, те са задължени да се грижат за здравето на своите служители и да ги ограничават от носенето и използването на опасни за тях предмети, пък били те и бижута. Представете си как работите в завод и сте с дълго златно колие. Ако се наведете към поточната линия e напълно възможно колието ви да се закачи и това да предизвика инцидент. Отделно, ако работите с електричество, а бижутата ви са златни, то има риск те да се превърнат в проводник и да пострадате. Както може би знаете, златото, като благороден метал, е един от най-добрите проводници.

Напълно приемливо е да носите бижута, само че, ако обстановката ги превръща в опасности, то тогава можете да ги поставите в дамската си чанта и да ги сложите обратно, когато си тръгвате от работа.

Може да застрашава здравето на други хора

Представете си, че работите в ресторант и носите голяма гривна плетка, която има безброй малки дупчици заради плетката. Колкото и редовно да я почиствате, ако докосвате храна с ръцете си, тя ще се замърси. Така може да се окажете заплаха за гостите на ресторанта, макар и неволно.

Добрата хигиена предполага липсата на пръстени и гривни в тази ситуация. Това е така, защото с ръцете си докосваме безброй неща и неволно бижутата правят същото.

Когато излезете извън работната ви среда, в този случай ресторанта, можете отново да сложите красивите си бижута и да не се притеснявате, че ще навредите на някого.

Бижуто, отговаря ли на стандартите в офиса?

Има някои професии, които изискват различен стил на обличане. Дрескодът, както е съвременното название, може да бъде, защото персоналът посреща клиенти. Може да е приет и защото персоналът трябва да показва някакво ниво на професионализъм, макар и да няма клиенти, които да посещават офиса. В такава ситуация ярките бижута, големите обеци, шарените пръстени и колиета са неприемливи.

Тях можете съвсем спокойно да ги носите след като свършите работа и тогава никой не би имал нищо против.

кръстчета обеци

Религиозни бижута

Колкото и да е деликатна тази тема, няма как да я пропуснем. Макар да не е правилно едни бижута да са неприемливи само защото подчертават нечии убеждения, то често ситуацията е подобна. Всъщност, тук цензура би трябвало да си наложите и сами, особено ако знаете, че някои от колегите ви биха го приели като лична обида към тях.

Какви бижута може да носите в офиса?

Ако няма някакви изисквания за вашата безопасност и в нормална работна обстановка бижутата не биха застрашили вашето или нечие друго здраве, то тогава можете да сложите всичко, което ви се прииска. Дълги висящи обеци, геометрични колиета, тежки гривни или пък огромни пръстени - изборът си остава във вашите ръце и по преценка на вашия вкус.

Важно условие е обаче, независимо, дали имате дрескод или не, винаги да се съобразявате със собствения си вкус и собствените ви предпочитания. Ако нещо не ви допада, просто не го слагайте. Все пак бижутата трябва да бъдат признак на вашата индивидуалност и на вашата визия за външния ви вид.