Колко е приемливо да тежи едно бижу?

Вие сте тук

Представете си ситуация, в която вие сте на прага да откриете аксесоара на своите мечти - нещо, което кара сърцето ви да пулсира бързо при самата мисъл за него. В света на бижутерията, модерните сребърни бижута и неповторими златни бижута са изложени пред вас не само като символ на красота, но и като израз на вашата индивидуалност.

Големите бижута със сигурност привличат повече внимание. Ако обаче едно бижу не просто е голямо, ами огромно, то може да тежи повече от приемливото и да предизвиква невероятен дискомфорт на този, който го носи. Решихме, че трябва да ви покажем какво е приемливото тегло за всеки един вид бижу, за да не допуснете грешката, да си купите нещо, което после няма да можете да носите.

Представете си едни красиви големи златни обеци, които обаче са толкова тежки, че имаше усещането, че ще ви откъснат ушите. Това е недопустимо наказание и никой не трябва да си го причинява. За да подхраним страховете ви ще споделим с вас факта, че е напълно възможно възглавничките на ушите ви да се раздърпат от прекалено тежки обеци и дори съществува пластична операция, която поправя този недостатък.

Колко трябва да тежат златните бижута?

Нека да започнем от пръстените, защото при тях най-често допълнителните украшения могат да повишат теглото им.

 • Дамски златен пръстен - 2 грама;
 • Мъжки златен пръстен - 4 грама;
 • Мъжки златен пръстен с печат или с широк обръч - до 8 грама.

Както сами забелязвате, мъжките пръстени са значително по-тежки, ако обаче дамският е инкрустиран с голям скъпоценен или полускъпоценен камък, може и да надмине по тегло мъжкият. Ако носите пръстен, който ви е леко широк и в същото време има тежки скъпоценни камъни, много вероятно е да се завърта по посока на камъните.

 • Тънка гривна - 5 грама;
 • Средно широка гривна - 15 грама;
 • Тежка гривна - 20 грама.

Гривните също могат да имат огромна разлика в теглото, не само заради това дали са дамски или мъжки, ами и заради начина, по който са изработени. Тези които са с единична верижка са много по-леки спрямо тези, които са изработени от плетка. Ако гривната е твърда, то тя със сигурност е поне 10-15 грама. Хубавото е че при гривните няма опасност да ви тежи прекалено много и да ви натоварва китката. Ръцете ни са създадени, за да понасят известно натоварване и теглото на една златна гривна не е предизвикателство.

 • Тънко колие - 10 грама;
 • Дебело колие - 30 грама;
 • Малка висулка - 1 грам;
 • Голяма висулка - 4 грама.

Теглото на едно колие трябва да е добра комбинация от теглото на верижката и на висулката. Естествено, рядко тънкото колие съчетано с голяма висулка е добра идея визуално. Същото важи и за дебела верижка с малка висулка. Тънките верижки могат да се опънат повече, ако висулката не е съобразена правилно. Хубаво е ако изберете колие с широка нишка, то и висулката трябва да отговаря на същия стил.

 • Обеци - до 6 грама.

Оставихме най-опасните бижута за накрая. Никога не избирайте обеци, които да са повече от 6 грама, защото ще ви причинят болка и неудобство през цялото време, през което ги носите. Във всяка една бижутерия ще ви информират колко точно тежи едно бижу, колко тежат скъпоценните камъни, които са използвани за украшение.

Как да изберете колко да тежи бижу за подарък?

Със сигурност знаете, че когато купувате златно бижу, до голяма степен цената му се образува от неговото тегло. Ако обаче искате да зарадвате някого много, не е нужно да избирате най-тежкото бижу, особено ако искате човекът да го носи. Естествено, ако подарявате на някого бижу с инвестиционна цел, тогава ситуацията е друга. Важно е да познавате човека и да знаете какво би му допаднало като стил и колко тежки бижута би носил.

Проблемът с теглото на бижуто е много деликатен. Според определени проучвания, хората не обичат да им е неудобно, докато носят едно бижу, но пък не обичат и бижуто да е прекалено леко и да не го усещат.