Кои са най-странните материали, от които могат да се изработят бижута?

Вие сте тук

Огърлица

Никой няма да отхвърли факта, че златото и среброто са най-добрите метали за изработка на бижута. Нищо не блести така, както едно златно колие или пък чифт сребърни обеци. Има обаче много различни материали, които могат да послужат за изработване на украшение. Нека да разгледаме какви са алтернативите на златните и сребърните бижута, техните плюсове и минуси.

Платина за изработка на бижута

Платината е сребристобял, изключително плътен и ковък благороден метал. Макар да не е точно необикновен избор, той е един от най-редките минерали в света. Названието му се е превърнало в синоним на лукс и дълголетие. Като свойства, платината е по-податлива на обработка от златото и притежава високо ниво на твърдост и чистота. Най-често срещаните сплави на платина са с мед, паладий, родий, иридий и титан. Платината е около тридесет пъти по-рядка от златото и четири пъти по-издръжлива. Ако се изработи пръстен от нея, който е с голям скъпоценен камък, платинените зъбчета, които държат камъка, ще са много по-малко чупливи, спрямо ако металът, който е използван е злато.

Хубавото на платината е, че не потъмнява и е устойчива на корозия и топлина. Освен това е и хипоалергична. Недостатък е, че заради плътността ѝ е необходимо по-голямо количество метал, за да се създаде едно бижу. Естествено, това повишава не само теглото на бижуто, ами и цената му.

Най-често платината се използва за фини бижута, като и за малки част в автомобилната индустрия.

Титан за изработка на бижута

Титанът е блестящ метал с висока якост и сребърен цвят. Титанът е открит в Корнуол през 1791 г., а по-късно е кръстен на титаните на гръцката митология, заради високата му твърдост. Той притежава най-високо съотношение якост-тегло от всички метали в света.

Добрата страна на титана е, че е хипоалергенен и е устойчив на надраскване. Лек е като тегло и се оцветява лесно. Титанът е силно устойчив на химикали и може лесно да бъде рециклиран. При него не е нужно да се притеснявате и от корозия.

Лошите му страни са съвсем малко. Заради свойствата му, не позволява да бъде запояван лесно и много рядък метал, което му вдига цената.

Титанът се използва за части и калъфи за часовници. Отличен метал е за използване в сурови условия, така че можете да го срещнете при подводници, нефтени платформи, рамки на самолети и в реактивните двигатели. Поради лекотата на титана, той се използва много често в спортната индустрия за тенис ракети, велосипеди и голф клубове. Титанът е идеален за бижута като пиърсинг, протези, зъболекарски и хирургични импланти, предимно заради своите хипоалергенни характеристики.

Бижута

Други метали

За изработката на бижута могат да се използват и неблагородни метали, които се окисляват бързо. Тяхната цена е много по-ниска в сравнение с цената на златните бижута, сребърните или пък платинените. Неблагородни метали са медта, месинга, цинка и бронза.

Медта е червеникаво-оранжев метал, който най-често се използва в сплави с други метали. Използва се за електрическо оборудване и за изработка на бижута. Медта е мека, пластична и лесно се обработва.

Месингът е сплав от мед и цинк. Цветът на месинга е жълто-златен и поради това се използва в бижутерията, за да наподобява злато.

Твърдостта на неблагородните метали е различна. Някои от тях са по-издръжливи и ковки от други. Положителната им страна е, че са евтини и широко достъпни. Те могат да се използват и при 3D печатането. Тяхната реактивност позволява да се използва широк спектър от техники за оцветяване.

Негативните страни на използването на неблагородни метали се свеждат до това, че повърхността им се окислява бързо. Освен това и много от хората са алергични към тях. Бижутата от неблагородни метали не могат да бъдат маркирани. По-старите неблагородни метали могат да съдържат следи от олово.