Как да почистим злато и златни бижута у дома

Вие сте тук

да почистим златно бижу

Златните бижута обикновено носят по-специално значение за собственика си. Доста често украшенията са подарък от скъп човек или пък наследство от обичан роднина и в двата случая те придобиват сантиментална стойност.

От гледна точка на това, че златото е скъпоценен метал, много хора приемат едно златно бижу, като инвестиция.

А както знаем, всеки направил инвестиция, трябва да се грижи за нея, затова и почистването на златните ни украшения е толкова важно. Вярно е, че много рядко се сещаме да го направим и много често, дори и да се сетим, го отлагаме за друг ден, но идва един момент, в който вече е наложително да се погрижим за външния вид на златните ни бижута.

Въпреки, че златото е твърд благороден метал, не трябва да се отнасяме към него, като с нещо което не може да се надраска или огъне. Всяко натискане, затягане или какъвто и да е натиск, може да промени формата и добрият външен вид на бижуто. Ако украшението ви има нужда от някаква поправка, по-добре го занесете на специалист, отколкото да експериментирате вкъщи. Така или иначе, добра практика е, бижутер да се проверява цялоста на златните ви гривни и колиета поне веднъж годишно, особено ако има инкрустирани камъни по тях. Това се отнася с много силна тежест за всички бижута, които са много стари, чупливи или пък изключително ценни. Ако вашите златни украшения имат дълга история и вие сте забелязали, че вече имат места, където са по-неустойчиви, трябва да го споделите с бижутера, за да може да им обърне допълнително внимание.

С всички останали видове почистване, обаче можете да се справите достатъчно добре и вкъщи и не е нужно да търсите помощта на бижутер. Ако се съмнявате, че някой метод може да повреди златната гривна или златното колие, по-добре не го прилагайте. Когато носите едно бижу постоянно близо до кожата ви, върху него се образува горе слой от кремовете за тяло, мазнина или пък сапун, така че регулярното му почистване е задължително.

Най-леката процедура, която можете да правите е да полирате бижуто, но тук има едно особеност. Не е подходящо, златната повърхност да се полира твърде често, защото се наранява горния слой и се разрушава целостта му. Ако сте решили да поръчвате специализирани препарати за почистване на злато, то тогава бъдете екстра внимателни за типа бижута, който почистват. Прочетете всички етикети, поне по няколко пъти.

Кратко видео как да почистим златни бижута у дома:

Домашно почистване на златните украшения.

Ако сте решили този път да пропуснете златаря, освен това нямате време да търсите и избирате професионални препарати за чистене на благородни метали, то тогава ние сме ви събрали няколко метода за поддръжката на златните бижута вкъщи с продукти, които ги има във всяко домакинство.

Използвайте препарат за миене на чинии, разтворен в малко вода, за да почистите златно бижу, което няма скъпоценни камъни. Потопете го в разтвора и го оставете 20 минути. Не слагайте няколко бижута заедно, за да не се надраскат. Когато го извадите го изплакнете под течаща вода слоед което го подсушете. Този метод е много ефикасен за не много сериозни замърсявания. Благодарение на него ще успеете да премахнете, точно този горен слой замърсявания от деликатната повърхност, който се допира до кожата ви.

Ако обаче вашето златно бижу има скъпоценен камък, ние препоръчваме да не го потапяте изцяло във водата, защото може да навреди на камъка.

По-добра идея е, да го натриете с намокрена с разтвора кърпичка, а след това с намокрена с чиста вода друга кърпичка. Това можете да го повторите няколко пъти, като процедура. По този начин се изчиства сапунената вода и се отмиват нечистотиите без да се подлага вграденият камък на някакъв неестествен натиск. Не забравяйте, че не трябва и да натискате прекалено много, докато търкате, за да не надраскате повърхността.

За златни колиета без камъни може да се използва и метода с топла вода.

Потапяте украшението в топла вода и всички мръсотии от него изчезват след кратък престой вътре. Естествено, има риск да се опарите, ако използвате прекалено топла течност, както и да надраскате бижуто в дъното на съда. Ако използвате решетъчна лъжица, тези рискове могат да бъдат овладени. Освен това, когато извадите златното колие е хубаво да го обърнете да съхне, така че водата да се стече извън обкова и прорезите, ако има такива.

Ако искате да премахнете замърсявания и да дезинфектирате златни обеци или златен пръстен, можете да използвате алкохол. Той има по-лек ефект от грубите химикали, но въпреки това не е подходящ за всички златни бижута. Особено неподходящ е за украшения, които имат залепени елементи, защото формулата на алкохола може да разреди лепилото и елементите да паднат.

Последен писък на пазара за джаджи, са малките ултразвукови вани, които могат да ви свършат идеална работа за почистване на златните ви гривни. Но тях не можете да ги използвате, ако по гривната има камъни или перли, защото ще ги увредят. Консултацията с бижутер, преди да пробвате метод за почистване на златна гривна или златно колие, който ви се струва рисков е препоръчителна. Можете да се доверите, че професионалистите ще ви насочат към най-добрият начин за почистване за вашето бижу.

Ако притежавате златно колие с изумруди, оникс, перли и корали, почистването му трябва да е много деликатно. За всички пък модели златни колиета и гривни с кожени елементи не се препоръчва никакво намокряне.

Какво да избягваме при почистването на златни украшения

Не всички препарати за почистване на пазара са безвредни. Когато купувате професионален препарат за почистване на златни изделия, потърсете такъв, който е от компания, която е с доказано качество. Не се доверявайте на съмнителни опаковки или пък много ниска цена. Същото важи и за избирането на бижутер, който да почисти скъпоценностите ви. Проверете мястото и разпитайте за допълнителни мнения, за да отхвърлите риска, да ви загубят, навредят бижуто или пък да приложат някоя друга неособено етична практика, спрямо вашето имущество.

Не използвайте препарати за почистване на петка от килими, плочки, ламинат и изобщо препарати, които са със силна химия. Не чистете златните колиета и гривни прекалено често. Знаем, как този съвет ще прозвучи на всички маниаци по чистотата, но прекаленото чистене ще навреди на бижутата ви. Правете го, само когато се налага.

Избягвайте излишното замърсяване, примерно не е нужно да плувате със златното ви колие или пък гривна. Излагането на слънце и различните лосиони също не са препоръчителни. Когато не носите бижутата си е хубаво да ги съхранявате на тъмно, чисто място.

Златните бижута заслужават специално внимание заради красотата и изтънчеността си.

Абсолютно възможно е, ако се грижите подобаващо за златните ви бижута, те да са ваши приятели през целия ви живот.