Какво не знаем за златните бижута и тяхната история?

Вие сте тук

златна орхидея

Какъв е бил древният свят на златните бижута?

Съвсем спокойно можем да кажем, че древността е била завъртяна покрай значението на златото, защото то е било основна движеща сила както за воините, така и за мирните договори. Но едва ли има по-красива функционалност от тази, да служи за украса, особено когато е комбинирано със скъпоценни камъни, пера или друг благороден метал. Ако се замислите внимателно, цената на златото може и да се променя през вековете, значението му също, но блясъкът на златната гривна, която току що сте си поръчали онлайн е същият както и блясъкът на онова масивно златно колие, което ви е подарък от баба ви. Не само блясъкът не се променя, ами и твърдостта на златото, заради това си свойство, то е било използвано и за защита и за знак на престиж. Като нищо златният пръстен, който притежавате, преди това е бил символ на властта на някой император или цар.

От златото онлайн до златните яки през Бронзовата ера.

Въпреки че днес можем лесно да си намерим изящни златни бижута в златарските ателиета на място и онлайн, то преди няколко века изработката е била само на ръка и е била трудоемка. Тези, които са овладявали техниката на обработка на метала, са били единици и труда им се е ценял високо. Днес, ръчно изработените бижута също са високо ценени, но имаме и технологии, като лазерното рязане и лазерното гравиране, които ни помагат да постигнем съвършенство, което човешката ръка не би постигнала.

Може и да не знаете, но златото е метал, които не губи никакъв процент при рециклиране. Тоест, ако в някоя гробница намерят няколко златни пръстени или златни гривни, те могат да се претопят, да се украсят с няколко камъни Сваровски и да се продадат, като съвсем ново златно бижу. Всеки път като разглеждате каталог за златни бижута имайте предвид, че на снимките виждате крайния продукт на хиляди години история.

златна яка

В миналото благородния метал е бил толкова ценен, че често хората са били погребвани заедно със златните им бижута и поради тази причина днес намираме толкова много златни твърди гривни, колиета, пръстени и украшения в разкопки. Златните яки, които са намерени в Ирландия, почти сигурно е че са били ритуални яки. Интересно е, че златните яки най-вероятно са се носели на кръстта, а не на врата, закачени на верига, минаваща през врата.

Какви са били златните бижута през Средновековието?

Първо да уточним, че макар и за украшения, златните бижута за мъже са били по-разпространени. Средновековието освен че е известно с редица несправедливости, воини и пищност, е останало в историята и като времето, когато йерархиите са били строго разпределени. Цялото общество е било разделено на етажи и е нямало нищо по-важно от това, те да се разграничават. За кралските особи били запазени златните брошки, златните пръстени и гривни. За по-нисшето население са били меда и калая. В силата на златните бижута се вярвало толкова много, че някои от тях били надписани с магически слова, които пазели притежателя. Днес това може да се направи много лесно с лазерно гравиране. Много често се гравират златни годежни пръстени  с датата на сватбата или инициалите на младоженците и макар това да няма магически свойства, то със сигурност има сантиментални.

Скъпоценните камъни и полускъпоценните също не били рязани, а полирани преди да се сложат на златното бижу. Цената им се определяла по големината и наситеността на цвета им. Златните бижута с перли примерно са били високо ценени от младите дами, защото символизирали чистота и невинност, докато червените скъпоценни камъни по-скоро били знак за кръв, род или обет.

Ако през Ренесанса имаха каталози със златни бижута

Щяхме да видим бижута, които са чисто великолепие. Златните бижута вече са били с по-сложни форми, скъпоценните камъни с различни сечения, които да подчертаят блясъка им. Какви златни бижута са се носели през Ренесанса влияело много и религиозното течение. Започнали не само да се изобразяват различни сцени от религията, ами и хората да изпитват желанието да поставят себе си в центъра на събитията. Така се появили и първите портрети. Днес портрети могат да се изобразят на златни плочки съвсем лесно, чрез помощта на лазерното гравиране. Подобно златно колие може да стане прекрасен подарък за майка, която иска да носи близко до сърцето портрета на детето си или любим на любимата си.

На благородните метали и скъпоценните камъни, хората приписвали редица магически функции - да пропъждат лоши очи, главоболия, зъбобол, меланхолия, да предизвикват смелост и др. Примерно златен пръстен с изобразен скорпион на него е можел да смъква температура, да изцелява от различни отрови и да гони зли погледи. Днес подобна тенденция се забелязва в бижутата с червени кончета и различните висулки прикачени към тях. Ако през Ренесанса имаха каталози със златни бижута, задължително щяхме да си изберем нещо, което да ни носи късмет и хубави преживявания.

 ​златен пръстен със скорпион

Какви са били златните обеци и гривни през 17 век?

Най-точно е да кажем, че те са били по-достъпни. Световната търговия е започнала да поощрява всякакви размени и златото е било едно от най-търгуваните неща. Много често цели сандъци със златни бижута са се подарявали на владетели и владетелки с цел да бъдат умилостивени или убедени в доброто на някоя кауза. Цената на златото се е запазила висока и то е продължавало да бъде най-търсения благороден метал. Текстилът разцъфтял и различни платове в пастелни цветове завладели пазарите. Тези нюанси нямало как да не направят път и на златните колиета с цветни скъпоценни камъни и с перли. Колиета може би не е точното наименование, защото по това време златните накити в предната част на тялото обхващали целият торс, като при жените се захващали така че да  придържат и роклята. През 17 век навлезли 2 тенденции боядисаният непрозрачен емайл, както и ботаническите орнаменти или по друг начин казано, тогава са станали известни флоралните мотиви.

златно колие с флорални мотиви

С какво може да ни изненада 18 век?

Златото и златните бижута продължили да бъдат украса на най-богатите, които продължили да парадират с тях и тяхната ценност. Най-често срещаната гледка била благородник с къс меч, чиято дръжка била цялата обсипана със злато и скъпоценни камъни. Благородниците твърдели, че тези ками или къси мечове били за самозащита, но всички знаели, че така показват положението си в обществото. Естествено, те са били част от златните бижута за мъже, за което свидетелствал и факта, че били изработвани от майстори бижутери, а не от оръжейник.​

Помним ли златните бижута от 19 век?

Макар този век да е бил пълен с технологични постижения, златните бижута по-скоро били с изместен фокус към миналото. Много от моделите, които се изкарвали в бижутерските каталози били имитация или близко копие на средновековни и ренесансови бижута. За това   помогнали и многото археологически открития, които са се случили през това време. Друга тенденция, която може да те се отъждестви с този век са златните бижута, които са били във формата на плодове и цветя. Това се е наложило и от факта, че вече основните   притежателки на златни бижута били жените, а не мъжете.

Златните бижута от каталозите на 20 век

Днес можем да загубим часове разглеждайки бижута онлайн и пак няма да се обходили всички модели, варианти и цветови комбинации, които ни предлагат от магазините за бижута. Все още има златни гривни и пръстени във формата на цветя, но вече има и доста голяма част
на бижутата в атрактивни, геометрични форми. Цената на златните бижута днес е висока, но не е непосилна и всеки може да се сдобие с пръстен или колие от благородния метал. Много младежи избират златни годежни пръстени и златни халки за своите сватби, както и роднини подаряват златни гривни за абитуриентския бал на подрастващите. Изобщо златото е част от всеки един празник и е подарък, който би зарадвал всеки. Естествено, качеството на златото също е от значение, защото с евтино злато няма как да се изработят висококачествени бижута.

 Добра тенденция е намаляването на имитациите на златни бижута, защото благородния метал вече е достатъчно достъпен за да не се налага пазарите да се заливат с имитации. Така че днес имаме всички предпоставки да се насладим на едни прецизно изработени златни бижута на ниски цени и във най-разнообразни дизайни.