Какви са японските и китайските бижута?

Вие сте тук

гейша с бижута

Азиатската култура винаги е представлявала интерес. Много хора, споменавайки термина „китайски бижута“ си представят евтино изпълнение на оригинални западни модели. Истината е обаче, че както китайските, така и японските бижута имат много какво да ни разкажат за развитието на бижутата и пътят, който са изминали. Решихме да научим повече и да го споделим с вас, четете по-долу какво открихме.

Бижутата, които са се носели в Китай

Първата разлика между Запада и Китай е, че в Европа хората са използвали бижутата да украсяват себе си, докато в Китай, бижутата са били предназначени да украсяват предимно дрехите. Изключителна рядкост било да видиш китайка с колие, обеци или пък гривна. Ако тя е носела нещо, то е било предимно шапка и някоя голяма фиба, украсена с камъни. Традиционните китайски облекла са включвали бижута катарами, както и нанизи с мъниста, които украсявали дрехите и възвеличавали фигурата на жената.

По времето на династията Шан, през последните векове на 2-ро хилядолетие пр. н. е. са останали фиби, изработени от слонова кост и много малки брошки с различни изображения, най-често на цветя и животни, които директно са се пришивали към дрехите. Най-ранните доказателства за златни орнаменти принадлежат към времето около 400 г. пр. н. е. и те не са били златни бижута, а части за оръжия. Малко след това обаче започват да се носят позлатени катарами. Често срещани са и тези, които са изработени от бронз и са украсени с дракони и птички. Скъпоценните камъни, които са се използвали по това време, са били тюркоази, нефрити и стъкло.

Китайските бижута от миналото доста често са били изработвани, посредством техниката „repoussé“ със злато и сребро. Най-често това се е правело върху гребени и фиби. Използвали са се и доста перли, които и до днес са едни от най-използваните скъпоценни камъни. По време на династията Минг (1368–1644 г.) се забелязва повишен интерес към детайлните бижута и фигуралните дизайни. Нека да не забравяме и че са се използвали пръстени за отпечатване на знаци, които също са били и мъжко бижу.

Бижутата, които са се носели в Япония

Още от 1000 г. пр. н. е. до към 6 век сл. н. е. са се носели предимно един тип бижута от японците, наречени магатама. Те са представлявали висулка във формата на запетайка, която често е била продупчвана, за да може да се сложи на верижка. Някои от тези бижута са били изработвани от зелен нефрит, а други от стъкло.  Символичното значение на магатамата, не се знае и до днес, но самото бижу е било популярно и сред корейците.

японски бижута на куп

В миналите времена традиционните японски костюми, мъжки и женски, никога не са разрешавали използването на орнаменти от благороден метал или камък. Нищо в историята на японския занаят за изработка на бижута и вкуса към определени детайли не съответства на бижутерията на Запада. Например, фибите са се използвали предимно от гейшите и куртизанките, но не и от останалите жени. През същия период на мъжете е било разрешено използването на „ино“, малка кутия за тютюн, лекарства или сладкарски изделия, които могат да бъдат красиво боядисани в лак и инкрустирани със седеф или благороден метал, често в поразително натуралистичен дизайн. Няма как да не споменем и коланите от слонова кост, които са били издълбани красиво.

Заключение

Бижутата, които са се носели в Япония и Китай наистина са нямали никакви допирни точки, с тези, които са се носели в Европа. Различните култури, различната степен на развиване на занаятчийството са повлияли драстично върху стиловете и бижутерията. Японските и китайските обичаи и до ден днешен са много по-непознати за хората в Европа, макар и бижутата вече да са доста по-разпространени и унифицирани. Днес и в Япония и в Китай се носят златни обеци, сребърни гривни и пръстени.