Какви бижута можем да носим на плажа?

Вие сте тук

бижутата на плажа

Всички обичаме да изглеждаме добре на плажа. Неминуемо, добрият външен вид върви с красиви златни или сребърни бижута. Какви обаче трябва да бъдат те, за да може да издържат на плажното слънце, вода и масла? Съществуват някои доста основни принципи, които трябва да вземете предвид. Нека да видим кои са те.

Бижутата и плажа

Като начало, метали като мед, калай и сребро са по-склонни да потъмнеят от солена вода и влага. Когато е възможно, избягвайте да ги носите тях на плажа и се придържайте към златото, розовото злато, бялото злато и платина. Хубаво е бижутата ви да не са точно по тялото, защото рискувате да хванете тен навсякъде без мястото където те са се допирали до кожата ви.

Според старите хора, ако си сложиш колие или гривна и отидеш на плаж, то не ги цениш много и си готов да ги изхвърлиш. Истината е обаче, че има начин и с малко повече грижа за бижутата, няма да им навредиш по никакъв начин.

Задължително трябва да обърнем внимание на това, че когато водата е студена, пръстите ни могат да се свият и пръстените да паднат без да забележим. Най-добре е да предвидите този риск и наистина да оставите всички пръстени да ви чакат вкъщи.

Може ли пясъкът да навреди на бижутата?

 Пясъкът е силициев диоксид по своята същност, тоест от него се прави стъкло. Той е абразивен и може да надраска повърхности, които са позлатени, с родиево покритие или емaйл. При скъпоценните камъни това зависи от твърдостта им. Ако гривната ви е с диаманти, сапфири или рубини, можете да я вземете с вас, тя няма да пострада. Ситуацията е точно противоположната, ако бижуто ви е инкрустирано с аметист или цитрин, тогава най-добре да го оставите вкъщи, защото ще се повреди.

Какъв ефект има климатът върху бижутата?

Соленият въздух може да предизвика ръжда на всички видове черни метали, като стоманата например. Този климат е особено вреден и за медните бижута, както и тези, които имат голям процент мед в сплавите си. Морската сол е много корозивна за медта и ще доведе до разваляне на добрия външен вид на бижуто. Дървото и други меки или абсорбиращи материали, като кораловите камъни или тюркоазите, ще абсорбират морската сол и въздуха и в крайна сметка бижутата ще изгният.

Как тогава да съхранявате бижута, ако сте в солено-въздушна среда?

За да запазите добрия външен вид на вашите бижута, не трябва да ги поставяте в пликове без въздух. Нашият съвет е да поставите бижутата ви на място, където е хладно, сухо и добре проветримо.

бижутата на плажа и във водата

Вредят ли маслата и лосионите на бижутата?

Всеки един крем или субстанция може да предизвика химична реакция, ако в него има разграждащ химикал. Например, сребърната ви гривна може да реагира на серния диоксид, ако преди това сте хапвали много фета сирене, чесън или маслини. Когато кожата ви се навлажни, течността ще реагира със сребърното покритие. Не се изненадвайте, ако седите на плажа и сребърните ви бижута станат черни. Това се отнася за всичко, което съдържа сребро, включително и бижута, които са със сребърно покритие.

Лосионите, които предпазват кожата ни от UV лъчи обаче не могат да навредят на бижутата ни, защото те не съдържат разграждащи субстанции. Така че за тях не се притеснявайте.

За заключение: Какви видове материали са най-подходящи за плажа?

Трайните материали като платина и жълто злато са супер подходящи за носене на плажа. Естествено, трябва да ги свалите преди да влезете в солената вода. Същото се отнася и за диамантите и скъпоценните камъни, защото те са по-твърди и издръжливи.