Изработката на бижута е изкуство

Вие сте тук

бижутер изработва бижута като изкуство

Когато мислим за бижута, често мислим за украшения по тялото ни. Макар много хора да смятат украсата за излишна, ако наистина се замислите за тези парчета красиво оформен метал и техния потенциал за разказване на истории и предаване на блясък към външния вид на човек, става ясно, че това, което бижутата наистина представляват е мода и изкуство.

Дори самият акт на конструиране на бижута има тенденция да имитира скулптурата - само че в много по-малък мащаб. Представете си как един бижутер с голи ръце оформя една златна висулка, внимателно инкрустира скъпоценни камъни и рисува по нея с лазер. Лазерното гравиране и рязане, макар и технологичен процес, успява да предаде на бижутата, уникален персонален завършек, който в миналото е бил много трудно постиган.

Така че, макар и да са малки, бижутата всъщност са способни да предават мощни послания за даден човек, група или пък за цяло общество. Историята на бижутерията показва колко е важен този занаят за древните общества и ни дава чудесна представа за ценностите на тези групи хора, дори и до днес.

Никой няма да отрече, че бижутата са значима част от историята на човечеството. Изработката им е била нещо изключително отговорно - кралете са се доверявали само на личните си бижутери, да превърнат мечтаното им бижу в реалност. Освен като на украшение, на златните бижута се е гледало, като ценни предмети, които остават за следващите поколения. Интересен факт е, че когато едно бижу се претапя и се изработва друго златно бижу не се губи никаква част от грамажа му.

Като украшения, златните бижута могат да дадат на гардероба ви уникален почерк. По-долу събрахме някои от любимите ни моменти в историята на бижутерията, за да докажем как всъщност бижутерията е изкуство.

Древноегипетски бижута

Изкуството на бижутерия датира от стотици хиляди години и е било особено важно в културата на Древен Египет. Бижутата са били изработвани предимно от злато или мед, а гривните и огърлиците от мъниста. Всички бижута са имали голямо значение за древните египтяни. Смятало се, че те отблъскват злите духове, защитават здравето на човека и като цяло носят късмет - затова много известни египтяни били погребвани с бижутата си.

Средновековна и ренесансова бижутерия

В Европа през Средновековието, 1200-те години, до края на периода на Ренесанса около 1700 г. бижутата са били с религиозни мотиви и са отразявали предимно значението на религиозните обичаи през тази епоха. Символите, свързани с Разпятието, са често срещани.

По това време започват да се използват и някои камъни, което на практика отразява страстта към великолепието, характерна по-специално за Ренесанса. Европейците не се различават от египтяните по религиозните бижута, те също са вярвали, че някои амулети ще ги предпазят от болести като треска или пък от отравяне.

старо бижу

Бижута от 19-ти век

През 19-ти век са се случили много индустриални и социални промени, но бижутата от тогава всъщност са се изработвали така, че да свържат отново човека с природата и миналото. Което може би е било реакция на толкова необичайните промени. Според музея „Виктория и Алберт“ златарите са се опитвали да възродят древни техники през този период, а натуралистичните бижута са украсени с флорални мотиви и са отразявали влиянието на романтичната литература по това време.

Съвременен фокус върху минимизиране на отпадъците

Днешните бижута не подминават чувството за социална отговорност, в отговор на културата на масово производство и широко разпространените отпадъци. Световните дизайнери много често изработват ръчно  бижутата, които предлагат и го правят с фокус върху минимизирането на отпадъците. Не е рядкост и да се извличат рециклирани метали и от тях да се правят бижута. Самият факт, че отново се набляга на ръчната изработка, допълва тезата ни, че бижутерията много напомня на изкуство.