Златни пръстени на работа?

Вие сте тук

златен пръстен на работа с камъни

Възможно ли е любимият ви златен пръстен всъщност да представлява риск, докато сте на работа. Най-вероятно обичате златния си пръстен не по-малко от всички останали бижута, които притежавате. Нека да видим обаче кога е неподходящо да носите златни пръстени и защо.

При кои професии не трябва да се носят златни пръстени?

Агенциите, които се занимават с трудови злополуки винаги са обръщали внимание за носенето на бижута от благородни метали на работното място, но за съжаление, техните предупреждения рядко са чути. Разхлабените или висящи бижута могат да създадат опасност както за вас, така и за вашите колеги. Същото се отнася и за прекалено широките дрехи и пуснатата коса.

Националната асоциация за противопожарна защита посочва, че докато са на служба пожарникарите например не трябва да носят лични дрехи, пръстени, гривни, обеци и всякакви други видове бижута. Предполагаме, че сами се досещате защо това е абсолютно забранено. Ако има пожар, металът може да се нагрее много бързо и да изгори носещия го. Ако това е златен пръстен, то пожарникарят ще остане с белег на ръката.

Макар да споменахме пожарникарите, препоръката да не се носят пръстени от благородни метали, годежни пръстени или пък брачни халки на работа, важи и за много други професии. Много хора не се чувстват комфортно да свалят брачните си пръстени, но ако работата го изисква и включва опасно оборудване, движещи се части, горещи повърхности, огън или пък вода, то тогава е напълно задължително. Някои работодатели изискват премахването на всички бижута, но доста други за съжаление забравят. Важно е обаче, дори работодателят ви да не го е вписал като ясно правило, ако вие заподозрете риск, сами да си смъкнете бижутата.

Ако пък вие сте в ролята на работодател, то тогава установете ясни причини за правилото, като предоставите примери за злополуки и статистически данни. Може дори да опишете и наказание, ако служителите бъдат хванати да носят златни или сребърни пръстени, гривни или друг вид застрашаващи здравето бижута. Представете си как принтер се задръства и една от служителките ви се опитва да го оправи. Ако тя е със златните пръстени, това може да прерасне в заклещване и злополука. Обяснете на служителите си всички притеснения, които имате за носенето на бижута и им изяснете, че това е правило, въведено за тяхно добро. Когато служителите разберат непосредствените физически рискове, които биха могли да възникнат, те могат да бъдат по-склонни да приемат мярката. Важно е и вие сами да спазвате това правило и също да не носите пръстени и гривни.

златен пръстен на работа

Висящите бижута и тези с изпъкнали скъпоценни камъни могат да се заклещят и да предизвикат щети и наранявания. Освен това, ако бижутата са от метал, те са много добри проводници на ток, което означава, че на електрически работници също трябва да им бъде забранено да носят такива.

Работниците, които са заети в област, където има лазерна светлина или пък високо честотна такава, трябва да бъдат също много внимателни при избора на метални бижута. Металът може да пренася топлината върху кожата, което да доведе до изгаряне.

Златните пръстени не са безопасни и за химиците и тези, които работят с различни видове химикали и съединения. Дори и те да са с ръкавици, не е изключено пръстенът, особено ако е голям или обсипан със скъпоценни камъни, да разкъса ръкавицата и неволно да предизвика инцидент. Като отделен проблем, можем да добавим и рискът, химикалите да увредят и самия пръстен.

Много компании за обработка на храни забраняват носенето на бижута поради санитарните изисквания. Пръстените и часовниците осигуряват перфектно скривалище за бактерии, следователно носенето им не е толерирано.

Заключение

Златните и сребърни пръстени са едно страхотно бижу, което може да ви краси ръката по всяко едно време, когато не сте на работа. Вашата безопасност, както и на хората, с които работите, винаги трябва да е на първо място. Ако вашият пръстен е изключително ценен и не искате просто да го приберете някъде, нашият съвет е да използвате кутия за бижута, в която да го съхранявате.