Златните верижки (синджири) през 2019

Вие сте тук

жена с много златни синджири

Златните синджири са с нас от редица години

И преди стотици години са се носили златни синджири. За най-добри в направата им са се считали италианците, защото са успявали са да изваят изящни верижки и плетки от благородния метал. Днес в цяла Европа има верижки и синджири, които са точно толкова детайлни и изящни, като изработка, че дори и ги надминават. Благодарение на технологиите и на развиването на бижутерството, днес златните синджири и верижки са със завидно качество, стил и дизайн. Няма как да не отбележим, че златните верижки са неизменна част от бижутата на всяка една дама. Най-добре е когато са в комбинация със златни обеци и гривна от същия златен комплект. Присъстват във всеки един дом и редица народни поверия и сказания са свързани с тях. Примерно, сънуваш ли, че носиш златна верижка, означава, че  следващите дни ще те преследва голям късмет. Дори и в поверията ни, златото е свързано с благоденствие и хубави преживявания.

Какви варианти златни верижки има?

Няма как след толкова години присъствие в нашите накити, златните верижки да не са станали в безброй форми и варианти. Различават се по дължина, дебелина, сложността на плетката им и дали са допълнени с висулка или амулет. Освен това много златни синджири се използват и за гривни за китка или за глезени, така че вариациите наистина са безброй. Златните верижки може да са ръчно изработени, кухи или пък масивни и плътни. По-тънките верижки, с по-ситна плетка, се правят по-дълго време спрямо по-дебелите с по-груба плетка, освен това са и по-леки на грамаж. Стандартните дължини на златните синджири са от 45 см до 55 см, като стъпката е през 5 см. След това следват два по-дълги размера - 70 см и 75 см.

размери златни верижки

Какви плетки имат златните синджири?

Освен горе изброените разлики, златните синджири се различават и по вида плетка. Решихме да ви поднесем сортирано най-популярни и типове плетки и техните имена и устройство.

Златен синджир с морска плетка или така наречената „Котва“

Тази плетка много наподобавя на корабното въже, за което е вързана котвата и така си е наследила името. Това е една класическа плетка, която в същото време е и доста атрактивна. Често е предпочитана за окачване на по-големи и по-масивни висулки. Определено, това е по-скоро мъжка плетка, отколкото дамска.

златна верижка тип Котва

Златен синджир с плетка тип „Belcher“

Това отново е типично мъжка плетка, която редува халкичките по една хоризонтално и една вертикално. Доста често срещан модел е и за златни дамски гривни, но по-масивните колиета остават мъжка територия.

златен синджир тип Belcher

Златен синджир тип „Кутийки“

Този златен синджир няма халкички, а малки квадратни кутийки. От там идва и наименованието му. Съчетават се добре с по-семпъл стил, защото сами по себе си, тези синджири са акцент.

Златен синджир тип „Curb“

Халките са малко по-ръбести и по-големи на размери. Поради тази причина този вид също е предимно мъжки или поне е бил в миналото. Халките се хващат една за друга и са леко сплескани, най-често са кухи и синджира просто изглежда обемен, но всъщност е лек. Последните няколко сезона, тази плетка навлиза в тенденциите с по-умален и женствен вид. Доста жени се възползват от промяната на размера ѝ и я избират за гривни и дори за колиета.

Златен синджир тип „Фигаро“

Това са почти същите халки, сплескани и захванати една за друга, но в този модел, те са вече различни размери. Обикновено са 3 еднакви, последвани от една по-дълга. Тази плетка, идваща от Италия е спечелила женските сърца и е абсолютен фаворит на нежния пол.

златен синджир тип "Фигаро"

Златен синджир тип „8“

Другото име на този тип златна верижка е „Безкрайност“. Точно както при „Фигаро“ халките са в различни размери и са захванати една за друга, но освен това и са увити. По този начин се образува знака на безкрайността, което освен че изглежда добре е и един много романтичен модел.

Златен синджир тип „Въже“

Това е много ненатрапващ модел, при който златните звена са захванати и увити, така че имитират корабно въже. Моделът може да е нежен и да е придружен от висулка, а може и да е по-голям и сам да представлява акцент.

златен синджир тип "Въже"

Златна верижка тип „Сингапур“

Това е “Curb”, който е увит. Оплетените халки в сплескана форма са символ на твърдост и непоколебимост. Простотата на този модел го прави фаворит на всички, които искат да го съчетаят с атрактивна златна висулка.

Златен синджир тип „Змия“

За разлика от всички останали златни синджири, този е с халки, които влизат една в друга, а не са отделни елементи. Самият синджир наподобява гъвкава змия, когато го раздвижите. Този модел никога не е огромен, нито прекалено масивен. Ако сте го избрали за подарък имайте предвид, че може да причини дискомфорт на дами с дълга коса, защото много лесно захваща коса из между отделните звена.

златен синджир тип "Змия"

Златен синджир тип „Житен клас“

Тази верижка може да се направи по два начина - с овални халки или да се преплетат 4 нишки. Нишките се сплитат на плитка и образуват красива, нежна верижка.

Златен синджир "Житен клас"

Златен синджир тип „Топчета“

Тук можете да срещнете различни варианти в които топчетата ще са на различно разстояние едно от друго, но най-често те са съвсем близо и има 0.5 см между тях.

златен синджир тип "Топчета"

Златен синджир тип „Gucci“

Захвата е същият като при морската плетка, само че халките са обли, а не квадратни. Ако този модел е в по-голям размер, тогава не се нуждае от висулка за да представлява акцент, но ако е по-малък на размер, тогава спокойно можете да добавите някоя.

златен синджир тип "Gucci"

С какъв златен синджир да се снабдим за 2019 г. за да бъдем модерни?

Съвременната мода не посочва просто един определен модел, който да завладее сърцата на всички. Тя прави нещо по-добро, посочва емоция и бижутата трябва да я подчертаят. Последните няколко сезона, не само при бижутата, ами и в модата изобщо се обръща повече внимание на смелостта. За да бъдете в крак с времето, избирайки златна верижка с ярка или нестандартна плетка няма да е достатъчно. Модните дизайнери наблягат на идеята да се носят по 2-3 златни верижки, като те трябва да са абсолютно различни. Ако ги сложите на глезен или на китка, биха изглеждали зашеметяващо. Добра комбинация е златна верижка „8“, комбинирана с „Топчета“ или пък две, три еднакви, комбинирани с един златен синджир, който е в друг цвят злато, примерно, розово злато.

Vogue съветва, когато слагате златни синджири за колиета да го правите натрупвайки. Сложете на един от тях голяма висулка и допълнете с поне още 3-4 синджира. Изберете ги да са с различна ширина, но близка дължина.

Една златна верижка, говори повече за вас, отколкото можете да предположите. Тя загатва вкуса ви, предпочитанията ви, както и това, което намирате за красиво и стилно. Избирайте смело и уверено и златните верижки, няма да ви разочароват, като акцент.