Защо не правим златни бижута от 24-каратовото злато

Вие сте тук

златни обеци

За никого не е тайна, че чистото злато не се използва за изработката на златни бижута. Нещо повече, то е толкова меко, че израза 24-каратово злато се употребява само за престиж. Тази мекота се изразява в това, че златото става по-пластично и по-ковко. Така може да се огъва по-лесно, което не е препоръчително, ако искате да имате бижу, което да е в добро състояние дълго време.

Златото е един от най-ковките метали, които човечеството познава. От него може да се изработят толкова тънки листи, че купчина от тях висока 3 см. всъщност може да съдържа повече от 20 000 отделни златни листа. Ковкостта помага и да се изработват лесно златни нишки.

За какво обаче ковкостта не може да се използва? Ами, мекото злато не може да захваща добре скъпоценни камъни или диаманти. То съвсем лесно може да се деформира и да отпусне захващането на камъка. Резултатът ще е изгубен скъпоценен камък и бижу, което си е загубило красотата и съвършенството. Това е и причината, повечето златни бижута да се изработват от 22-каратово злато, което всъщност е смес.

Каратите измерват чистотата на златото и показват дали е смес. Ако е 24 карата - то е абсолютно чисто, ако е по-малко от 24 карата, в него има добавен друг елемент. Крайният продукт винаги проявява такива свойства, каквито притежават всички метали в сместа. Ако например, смесим 22 части злато и 2 части сребро, ще получим 22 карата или 91.67% чисто злато. Самото бижу, което може да се изработи от тази смес ще е много по-твърдо от 24-каратовото злато и ще притежава твърдостта, като свойство, идващо от среброто. Така, ако носите бижуто всеки ден ще сте сигурни, че то няма да си наруши целостта и ще изглежда добре ден след ден.

Все пак има ли бижута, които да са направени от 24 карата злато?

Преди години, майсторите златари са се пробвали да изработват бижута с чисто злато, но за съжаление, това са останали само опити. Днес никой не изработва златни бижута с толкова висок карат.

златна висулка

Какви смеси има при златото, което е под 24 карата?

Много зависи от това какво иска да постигне майсторът златар. Някои бижутери добавят мед, платина, а други - сребро. Всяка отделна смес притежава различна твърдост, издръжливост и пластичност. Освен това, всяка смес има и различен външен вид и различен цвят. Един и същи модел златна гривна може да бъде различни нюанси, ако е изработена от различни смески злато.

Колко процента чистото има 22-каратовото злато и колко 18-каратовото?

След като вече споменахме, че 24-каратовото злато е 100% чисто, от тук следва да заключим, че по-малките карати означават и по-нисък процент чистота. Примерно, 22-каратовото злато притежава 92% чистота, а 18-каратовото - 75%.

Какво злато е добре да си купите?

Много зависи каква е целта на покупката ви. Ако искате да инвестирате в злато, тогава със сигурност трябва да заложите на чистото злато, което е 100% чисто. Ако обаче искате стилно и красиво златно бижу, което няма да се огъне и всички негови скъпоценни камъни да си останат по него, тогава е необходимо да заложите на по-нисък карат. Съвсем спокойно можете да си купите златно бижу, което да е 22 карата.

Възможно ли е златото да е токсично за човешкото тяло?

Чистото злато е химически инертно, което на практика означава, че е неактивно. Дори да бъде погълнато, то ще мине през храносмилателната система на човек и никаква част от него няма да бъде усвоена от организма. Ако обаче дадено златно бижу е смес между злато и мед, тогава медта вече се счита за токсична, ако е в голямо количество. За щастие, това не е широко разпространена практика, така че няма от какво да се притеснявате.

Защо цената на златото е толкова висока?

Всички благородни метали имат висока цена. Златото винаги е на челните позиции и като махнем, като причина, че е исторически и икономически свързано с днешното ни общество, остава въпроса защо все пак цената му е толкова висока. Причината се крие в нещо изключително просто - а именно, начините на добив. Златото е метал, който се придобива трудоемко и цената му до голяма степен се формира на база на трудният добив. Като добавим и фактът, че злато се добива на сравнително малко на брой место, тоест е рядкост, формулата за високата цена става ясна.