Етикет при носенето на бижута

Вие сте тук

обеци златни детелинки

Хората носят бижута от векове, за да подобрят цялостния си вид или да покажат статуса си. Въпреки че тенденциите идват и си отиват, все още има някои основни насоки, които се спазват. Ние вярваме, че хората ще продължат да се съобразяват с тях и в бъдеще. Едно от най-важните неща, които трябва да запомните, е, че трябва да сте наясно какво се счита за подходящо облекло за всяка ситуация и да комбинирате бижутата си съответно с него. Етикетът при носенето на бижута съществува, за да ви е от помощ.

Кои са ежедневните бижута?

Някои бижута са напълно приемливи за носене през цялото време. За омъжените едно такова бижу е сватбената халка. Ако искате да следите времето и предпочитате да не използвате мобилния си телефон за тази цел, винаги е приемлив ръчен часовник. Обикновено колие за спомен е друго бижу, което може да се носи през повечето време. То обаче трябва да е с тънка верижка и деликатна малка висулка.

Кои са офис бижутата?

Когато избирате бижута, които да носите в офиса, изберете такива, които не са разсейващи или дрънчащи. Можете да покажете своята индивидуалност и без да пречите на колегите. В по-консервативна офис среда може да сложите малки сребърни обеци, съответстващи на облеклото ви. Ако искате да са по-атрактивни, тогава съвсем спокойно можете да изберете закачлива форма, но отново малък размер.

В офис с не толкова консервативна обстановка, можете да сложите и по-големи обеци, висящи или кръгли. Добре е обаче, да се придържате към тези модели, които не вдигат много шум, когато си движите главата. Също така, ако към обиците ви има скъпоценни камъни, не избирайте прекалено искрящи или заслепяващи. Хората, които носят очила, често имат проблем с отразяващите светлина повърхности.

При гривните правилата са подобни. Забравете за типа „бангели“ по време на работния ден. Прекалено много шумят, дори при най-малкото движение. Знаем, че е примамливо всеки път, когато погледнете към китката си, да виждате голяма, атрактивна гривна, но се съобразете с шума, който би вдигала.

Относно това, колко на брой бижута са приемливи за офиса, то две са достатъчни. Например, гривна и обеци или пръстен и колие. Определено обаче избягвайте скелетите, марихуаната и други символи, които биха могли да предизвикат неодобрение.

колие златно слънце

Кои са бижутата за официални събития?

Официалното събитие е време да покажете колко елегантни можете да бъдете и това е моментът да носите най-добрите си златни бижута. Въпреки че е приемливо да искрите навсякъде, най-добре е да изберете едно единствено бижу, което да подчертае най-добрата ви черта. Например, ако сте с вързана коса на опашка или кок, можете да подчертаете скулите и челюстта си с дълги обеци. Дълго колие със скъпоценни камъни също не е лош избор. Дълбокото деколте обаче по-скоро не е препоръчително.

Не забравяйте, че бижутата трябва да допълват облеклото ви. Ако пренатрупате бижута, напълно възможно е да отвлечете вниманието. Какво да изберете за официална вечеря или събитие:

  • Извадете перлите, скъпоценните камъни, големите златни бижута;
  • Сложете едно единствено голямо бижу, другите трябва да са по-малки;
  • Можете да украсите облеклото си с цял комплект бижута, но само ако роклята ви е изчистена от атрактивни елементи.

Кои са бижутата за парти?

Ако излизате на бар, то можете да сложите всичко, което пожелаете – от малки и деликатни бижута, до големи, ярки и привличащи вниманието такива. Ако ви допадат дрънчащи гривни – сложете тях. Ако харесвате големи обеци – също. При парти бижутата почти няма правила.

Старият и новият етикет при бижутата

Навремето имаше толкова много правила за етикет по отношение на бижутата, че беше плашещо. Много от тези стари правила обаче изчезнаха и се превърнаха в нещо, което само си припомняме с усмивка. Какво се промени?

Например, преди не беше прието да се смесват металите. Можете да носите или само злато или само сребро. Сега, това вече е остаряла привичка. Можете да носите всякакви комбинации от злато, сребро, калай, мед и каквито други метали харесвате заедно.

Преди време не беше прието да се слага пръстен на безименния пръст, освен ако не е годежен. Днес можете да носите дори и два пръстена там.

Някога не беше приемливо да смесвате истински скъпоценни камъни с изкуствени камъни, но сега можете да смесвате колкото и каквито си искате.